Što je Fair Play?

Fair play je složen koncept koji obuhvaća i utjelovljuje niz temeljnih vrijednosti koje nisu samo sastavni dio sporta, nego su relevantne u svakodnevnom životu.

Pošteno natjecanje, poštovanje, prijateljstvo, timski duh, jednakost, sport bez dopinga, poštivanje pisanih i nepisanih pravila, kao što su integritet, solidarnost, tolerancija, briga, izvrsnost i radost, temelj su fair playa koji se može iskusiti i naučiti oboje. na terenu i izvan njega.

Što znače temeljne vrijednosti fair playa?

Pošteno natjecanje

Da bi uživali u plodovima uspjeha, nije dovoljno pobijediti. Trijumf se mora mjeriti apsolutnim poštenim sredstvima, poštenjem i igrom.

Poštovanje

Za svakog sportaša obavezno je igranje po pisanim pravilima, a poštivanje nepisanih je obavezno. Fair play zahtijeva bezuvjetno poštovanje protivnika, kolega igrača, sudaca i navijača.

poštovanje

Prijateljstvo

Rivalstvo na terenu ne isključuje prijateljstvo. Naprotiv, prijateljstvo bi moglo rasti iz plemenitih rivalstava.

Prijateljstvo
prijateljstvo

Timski duh

Pojedinci mogu biti jaki sami po sebi, ali su puno jači u timu. Dijeljenje trenutka pobjede sa svojim timom je krajnji užitak.

Timski duh

Jednakost

Natjecanje pod jednakim uvjetima bitno je u sportu. Inače se performanse ne mogu ispravno izmjeriti.

Sport bez dopinga

Fair play znači ne varati uzimanjem droge ili dopinga. Svatko tko to učini uništava igru ​​za sve ostale.

Integritet

Biti pošteni i imati jaka moralna načela bitni su za fer igru. Vježbanje sporta u zdravom etičkom okviru od vitalne je važnosti ako želite postati pravi prvak.

Solidarnost

Važno je podržavati jedni druge i dijeliti osjećaje, ciljeve i snove. Uzajamna podrška donosi zajednički uspjeh na terenu i izvan njega.

Tolerancija

Spremnost na prihvaćanje ponašanja ili odluka s kojima se ne slažete razvija vašu samokontrolu. U konačnici, to može biti odlučujući faktor kada je u pitanju pobjeda ili gubitak.

koji

Pravi prvaci brinu jedni o drugima jer su svjesni da ne mogu biti tamo gdje su i da ih drugi ne brinu.

koji

Izvrsnost

Sport nas angažira u zajedničkom nastojanju da slijedimo ljudsku izvrsnost.

Radost

Pierre de Coubertin, otac modernih Olimpijskih igara, rekao je: “Važna stvar u životu nije trijumf, nego borba. Bitno je ne pobijediti, nego se dobro boriti.” Konkurencija može biti intenzivna, ali uvijek treba prvo tražiti radost kada se bavite sportom. Nikada ne smijete zaboraviti na igru ​​čak iu vrućini borbe.

radost

Kako temeljne vrijednosti fair playa pridonose poboljšanju svijeta?

Fair play nije teorija. Fair play je stav koji se manifestira u ponašanju. Kad god djelujemo u duhu fair playa doprinosimo izgradnji mira i boljeg svijeta.

Bez poštenja i pouzdanosti, ugrožen je uspostavljeni poredak našeg društva. Ako ne igramo po pravilima, uništavamo duh igre i nemoguće je igrati s razaračima igre.

Fair play, koji je bitan i središnji dio uspješnog uključivanja, promicanja i razvoja u sportu i životu, može podučavati ljude toleranciji i poštivanju drugih. Omogućuje im da se integriraju u društvo i stvaraju osjećaj timskog rada. Fair play u sportu je sposoban dati nadu, ponos i identitet, te se može ujediniti tamo gdje se nacionalnosti, politika, religije i kulture često dijele.

Suradnja u duhu fair playa donosi još veće rezultate od čistog igranja u svim sferama života. Ona igra ključnu ulogu, uloga katalizatora u današnjem društvu kao sredstvo za poboljšanje kvalitete života i ljudske dobrobiti.

Kako se fair play definiraju od strane različitih dionika sporta i društva?

Fair play za prvake sporta

Nema sporta bez fair playa i nema prvaka.

“Važna stvar u životu nije trijumf, nego borba; bitno je ne pobijediti, nego se dobro boriti.” Baron Pierre de Coubertin

“Potrebno je više od prvog prelaska linije kako bi se postao prvak. Šampion je više od pobjednika. Šampion je netko tko poštuje pravila, odbija doping i natječe se u duhu fair playa.” Jacques Rogge, predsjednik MOO-a

“Fair play sportu daje karakter ljepote. Fair play je zajednički jezik, cement sporta koji je sposoban okupiti cijeli sportski svijet. Ima mnogo prvaka, ali prvak prvaka je onaj koji trenira, natječe i Živi u duhu fair playa. ” Jenő Kamuti, predsjednik Međunarodnog odbora za fair play

“Ne možemo razumjeti fair play ako ga ne povežemo s moralnim vrijednostima kao što su duh pravde, pravednosti i ljudskog dostojanstva. Ova” široka “vizija čini fer igru ​​dostupnom svima i podupire sve njezine specifične primjene.

Stoga su poštovanje, odanost, tolerancija i zdravo tijelo obilježja fair playa u sportu. Uzajamnost igra bitnu ulogu u natjecanju: čovjek ne može bez protivnika, a sport zahtijeva poštovanje prema drugome; poštovanje mora ići na gubitnika kao i na pobjednika.

Da bi postojala pravda, jednake mogućnosti su potrebne u sportu za slobodno vrijeme kao iu natjecateljskim sportovima, au potonjem, on mora postojati u svim fazama obuke. Fair play zahtijeva najveće razumijevanje društvenog okruženja konkurenata i različitih kultura. “ Međunarodni odbor za fer igru, Deklaracija 2011

“Pojam fair play je univerzalno shvaćen koncept, koji podupire sav sport. Bez pravednosti, sport je lišen bilo kakvog smisla ili svrhe. Što je još gore, to može biti štetno iskustvo za svoje sudionike.

No, fair play je i filozofija – poštivanje drugih i poštivanje institucije sporta. To dovodi do dogovora, između svih onih koji se bave sportom, o vrijednostima i lekcijama koje sport želi podučiti našoj djeci i nama samima.

Igraći sajam također ima veze s donošenjem odluka. Dok smo u međusobnoj interakciji u sportu, ili kao gledatelji sporta, moramo redovito razmatrati i definirati ono što mislimo da je ispravno, a što nije. Sport nas angažira u zajedničkom nastojanju da slijedimo ljudsku izvrsnost. Kao što naša djeca u interakciji jedni s drugima u sportu, njihova sposobnost da donose dobre odluke o fer pitanjima play sazrijeva uz njihovu sposobnost da misle i uče o tome što čini za nagrađivanje i ispunjenje života u društvu.” Kanadski Centar za etiku u Sport

“Fair play uključuje koncepte prijateljstva, poštovanja prema drugima i uvijek se igra u pravom duhu. Fair play se definira kao način razmišljanja, a ne samo kao način ponašanja.” Kodeks sportske etike, Vijeće Europe

Fair play za prvake svakodnevnog života

“Po prirodi, dakle, niti u suprotnosti s prirodom, vrline se ne javljaju u nama, nego smo po prirodi prilagođeni da ih primamo, i savršeni smo po navici.” Aristotel, Nichomachean etika

“Fair play je pozitivan koncept. Sport je društvena i kulturna djelatnost koja, pravedno prakticira, obogaćuje društvo i prijateljstvo među narodima. Sport je prepoznat i kao individualna djelatnost koja se, pravedno igrajući, pruža mogućnost za samospoznaju, sebe – izražavanje i ispunjenje, osobno postignuće, stjecanje vještina i demonstracija sposobnosti, društvena interakcija, užitak, dobro zdravlje i dobrobit: sport promovira uključenost i odgovornost u društvu sa svojim širokim rasponom klubova i vođa koji rade dobrovoljno. u nekim aktivnostima može pomoći u promicanju osjetljivosti na okoliš. ” Kodeks sportske etike, Vijeće Europe

suradnja

FacebookTwitterGoogleleđa

Please follow and like us:
error